Eames stolica

1950, Eames Plastic Chair je izašla na tržište kao prva stolica sa sjedištem i naslonom konstruiranog od jednog plastičnog komada.

Eames plastična stolica je jedan od utjecajnijih proizvoda u razvoju suvremenog dizajna namještaja 20. stoljeća.

Dizajner Charles Eames je sebe smatrao samo trgovcem namještaja. Međutim interesirala ga je tehnologija, te je stoga bio povezan sa stručnjacima materijala i tehnologije (plastika sa staklenim vlaknima, furnir, aluminij). Uz to Charles Eames je promatrao rad režisera Billy Wildera na setovima za vrijeme snimanja filmova, gdje je dosta po njegovim izjavama, naučio o arhitekturi. Eames je bio je strastveni sakupljač dječijih igračaka iz kojih je također crpio inspiraciju za dizajn, smatrao je da dizajn igračaka predhodi zanimljivim ozbiljnim dizajnerskim idejama.

Stvaranje Eamesovih dizajnerskih rješenja je potakla neka konkretna narudžba: proizvodnja za vlastite potrebe, dizajn za prijatelja, dizajn proizvoda koji je povezan s nekom novom zgradom ili novom situacijom.

Ovaj konkretno proizvod se sastoji od dizajna grupe proizvoda za sjedenje koja se sastoji od dvije školjke – naslonjača s rukohvatima i samo stolice naslonjača. U kombinaciji sa različiitim bazama, uključujući i ljuljačku sa drvenim nastavcima za njihanje, i četveronožnu čeličnu bazu.

Stolice su bile dostupne u suptilnim bojama: greige (kombinacija sive i bež), slonovsko sive, i parchment boje koja je u originalu boja materijala. Kasnije su se razvilo još varijanta boja sjedišta i vrsta baza.

Prva Eames stolica proizvedena je od savijenih furnira da obogati liniju namještaja od šperploče: Plywood Group (Vitra). Eames Plastična serija se prvobitno proizvodila za stanovanje ali nakon nekoliko godina je je postala tražena na tržištu za upotrebu u javnim prostorima, školama i uredima. 

Stolica je prepoznata brzo u dizajnerskim krugovima i s vremenom postala poznata široj javnosti. Kroz četiri dekade stolica je postigla veliki uspjeh na tržištu i proizvedena je u različitim varijantama i primjenama. S vremenom je plastika sa staklenim vlaknima bila ne prihvaćena ekološki, tehnologija je napredovala.

Firma Eames Plastic Group je ponovno oživljena 1998. sa sjedištem proizvednim od polipropilena, termostatskog polimera koji zadovoljava tehničke potrebe snage i otpornosti.

https://www.vitra.com/en-us/magazine/details/the-story-of-an-icon

Komentiraj