25 g. Alessijevog Juicy Salifa

2015. Alessi slavi 25. godišnjicu Juicy Salif cjedila, koje je dizajnirao Philippe Starck 1990. godine. Taj iznimno popularan predmet, ne cijedi samo citrično voće nego i potiče konverzaciju. Od pojavljivanja na tržište, Juicy Salif je započeo diskusiju o njegovoj namjeri i značenju. Međunarodno prepoznata ikona koja je u stalnom postavu brojnih muzeja diljem svijeta, od MoMA-e u New Yorku do Centra Georges Pompidou u Parizu, Juicy Salif je privukao medijsku pažnju publike na bezbroj načina. Za Alessi korporaciju, ono predstavlja odličan primjer predmeta koji ima ulogu umjetničkog medijatora u turbulentnim područjima kreativnih potencijala.

Alberto Alessi, predsjednik Alessi SpA, kaže: “pravo dizajnersko remek djelo mora imati mogućnost: pokretanja emocija, buđenja sjećanja, iznenađenja, kršenja pravila… preciznije, mora pojačati želju za životom u nama. Drugim riječima mora biti poetičan”

Kad je Alberto Alessi zatražio dizajnersko rješenje od Phillipea Starcka, želio je vidjeti kako će francuski dizajner interpretirati neki određeni proizvod, međutim dugo nije stizao odgovor od dizajnera. Mjeseci su prolazili dok jednog dana nije pristigla kuverta s talijanskog otoka Capri. U kuverti je Alberto Alessi pronašao salvetu na kojoj je Phillippe Starck nacrtao skicu za novo cjedilo. Starck je bio na obiteljskom odmoru i dok je cijedio limun iznad tanjura s lignjama, oblik mekušca mu je poslužio kao inspiracija za oblik Juicy Salifa.

Unatoč ovom neobičnoj gesti, Alberto Alessi pristao je na ideju i izjavljuje: “Na kraju ne bi trebali biti zabrinuti činjenicom da inspiracija rješenja nije u skladu sa zadanim projektnim zadatkom, jer je Juicy Salif postao najkontraverznije citrično-cjedilo 20. stoljeća zato što je zaigran, inteligentan, i provokativan objekt u Alessi kolekciji”.

Povodom obljetnice proizvedeno je dva specijalna izdanja Juicy Salifa: jedan od lijevanog aluminja s bijelim keramičkim premazom i drugi od lojevane bronce koji je proizveden u limitiranoj seriji.

http://www.alessi.com/en