Nova Kuhinja 1

1 korak – Isplanirati i odvojiti vrijeme za realizaciju

Iako radite malu ii veliku promjenu u kuhinji trebate plan. Ne nešto skicirano na komadiću papira.već trebate kompletan, realističan, točan plan što želite ili trebate, što možete financirati. Pod planiranjem se smatra odvojiti vrijeme da temeljito razmislite što želite od nove kuhinje, i poslje to prikažete sa crtežom u točnom mjerilu. Zatim cijeli projekt pokažite stručnjacima za plin, elektriku, vodovod, da pogledaju i da li je moguće napraviti kuhinju kako ste zamislili. (izvor:Kitchen for dummies book)

Kuhinja je centar stana u njoj se ukućani sastaju, razgovaraju, jedu, zabavljaju i planiraju. Vlasnici zaslužuju kuhinju koja reflektira njihovu osobnost, zadovoljava njihove svakodnevne potrebe i inspirativna je.

Minimalistički dizajn je dobra podloga za kreiranje kuhinje iz snova, minimalističan stil se lako se može transformirati kasnije, kad imate definiran raspored elemenata, u neki drugi stil po vašoj želji, npr country toplu veselu kuhinju.

2 korak – Mjerenje prostora

Nakon planiranja slijedi mjerenje prostora i crtanje na milimetarski papir ili računalo u mjerilu. Nacrtajte to u odgovarajućem mjerilu 1:20, 1:50 ili 1;100 , za mjeru odaberite milimetre ili centimetre. Za to koristite izvlačni metar koji možete kupiti u specijaliziranim prodavaonicama alata. Crtajte precizno sa olovkom i gumicom i ravnalom, prvo tlocrt a zatim svaki zid u nacrtu i strop.
Redoslijed mjerenja i crtanja u tlocrtu:
1 Izmjerite i nacrtajte zidove u tlocrtu (označite noseći zid različitom debljinom),
2 Zatim na crtež dodajte prozore (visinu parapeta prozora i vrata, te radijatore ili klima uređaje.
3 nacrtajte svaki zid u nacrtu kao da gledate na njega (možete u tlocrtu zidove brojevima nazvati ili slovima i u nacrtu ih u naslovu navesti)
3 Zatim ucrtati u nacrt i tlocrt električne instalacije (utičnice, vodovod, otvor za napu, plinske instalacije)
Izvor: https://www.wrenkitchens.com/

ako ne želite potrošiti puno vremena rješenje su možda KUHINJE U BLOKU

Blok kuhinje su one koje su već sastavljene i kupuju se u kompletu kakav vidite izložen u dućanu ili katalogu, moguće je mijenjati boje fronte ili radne ploće. One se mogu kupiti sa ili bez uređaja. Trgovci obično naglašavaju povoljnu cijenu kuhinje ali u nju ne uključuju cijenu uređaja, sudopera pipe, radne ploče i kvaka. Pri odabiru blok kuhinja treba obratiti pozornost:

  • što sve uključuje cijena kuhinje
  • da li su dostupni uređaji za tu kuhinju
  • da li su otvori za aparate na kuhinji standardni
  • da li se u njih može jednostavno ugraditi aparat koji se kupi odvojeno i
  • koja je cijena aparata i odvojene opreme
  • cijena dostave uređaja i instalacije tj ugradnje

Prednost blok kuhinja je:

  • što osim dimenzije i vizualnog izgleda ne trebate previše razmišljati kako će se uklopiti kuhinja u vaš prostor
  • da li ona ima sve što vam je potrebno
  • da li su kuhinjski elementi pravilno raspoređeni s obzirom na funkcionalne zone u kuhinji (kuhanje, pranje, pohrana).
  • odabirom ovog pristupa uštedite na vremenu
  • ne trošite vrijeme na savjete dizajnera koji su samo za vas kreirane
  • koristite znanje dizajnera u tvornici namještaja te dobijete kuhinju standardno oblikovanu na temelju prijašnjih iskustava i znanja tvrtke u kojoj dizajner radi i potreba njezinih kupaca.